יום שלישי, 9 באוגוסט 2011

הורדת הדירוג של ארה"ב ל- AA+ (מ- AAA) מהווה אירוע היסטורי - העולם של המחר לא דומה לעולם של אתמול

השבוע הקרוב: השוק ירד בחדות בשבועיים האחרונים, ועל כך כל מילה נוספת מיותרת. הדילמה בה נתונים המשקיעים היא האם בכך תם רצף הירידות שנמשך מאמצע חודש אפריל, אז שהה המדד בשיא קרוב ל- 1350 נקודות, או שהשווקים הפכו לשוק דובי. נכון לכתיבת שורות אלו המדדים בארה"ב עדיין לא הגיבו להורדת הדירוג שפורסמה בתום יום המסחר ביום שישי, ולכן צפויה חולשה נוספת בימים הקרובים.

בטווח הבינוני חשוב לזכור שעל פי נתוני המאקרו מהתקופה האחרונה כלכלת העולם מאיטה בהשוואה לשנה שעברה. הירידות בשווקים מעידות על עלייה ברמות הסיכון וכנראה שהורדת הדירוג של ארה"ב לא מסמנת את הסוף אלא התחלה של משבר שעלול להתרחש בעתיד. המשקיעים בעולם וגם אנחנו נמשיך לעקוב אחרי נתוני המאקרו של ארה"ב במחצית השנייה של השנה, רק התאוששות כלכלית אמיתית יכולה להחזיר את אמון המשקיעים לשווקים. באירופה בניגוד לארה"ב משבר החובות ימשיך להעיב על השווקים, וקשה יותר לצפות התאוששות אמיתית.

כתגובה לעליית הסיכון בשווקים ראשי המדינות החזקות (20G) התכנסו והן פועלות במרץ להחזרת האמון והיציבות. הראשון להגיב הפעם הוא טרישה, נגיד האיחוד האירופי, עם השקת תוכנית לקניית אג"ח ממשלתי של איטליה וספרד. התשואות באירופה ירדו בחדות ביממה האחרונה, בעקבות התוכנית ואם נמשיך לראות ירידה בתשואות נלמד על ירידה בתפיסת הסיכון במדינות אלו. ראינו כבר שהתוכנית עובדת במדינות כגון יוון פורטוגל ואירלנד שם התשואות ירדו מהשיא בעקבות הסכמי סיוע שניתנו להן בעבר.

אם נוסיף לכך תוכנית אפשרית מצידו של ברננקי לייצוב הכלכלה האמריקאית ייתכן שהשוק יגיב לירידת הסיכון בעליות בטווח הקצר. ברננקי ינאם ביום שלישי והוא צפוי להתייחס לדרמה בשווקים של הסוף שבוע האחרון, עדיין לא ידוע אם הוא צפוי להכריז על תוכנית חדשה כבר השבוע.

כיום, מלבד צעדים אקטיביים ליציבות הכלכלה שבה נוקטים הנגידים שכוללות בעיקר הדפסת כסף ותמיכה בשווקים אין פתרון לחולשה בכלכלה הגלובלית. לאחרונה גוברות הטענות שגם לאחר שתי התוכניות של ברננקי השוק ממשיך להאט (הורדת תחזית צמיחה בארה"ב) וכבר לא בטוח שתוכנית שלישית תצליח להאיץ את הכלכלה, או לצמצמם את האבטלה או לגרום לעליות במחירי הדיור, נקודות החולשה של הכלכלה האמריקאית. גם משבר החובות באירופה מסרב להסתיים על אף תוכניות הסיוע ורכישת האג"ח הממשלתי של המדינות הנתונות בקשיים, כל פתרון למדינה אחת מדליק נורה אדומה במדינה אחרת.

מספר מילים על הורדת הדירוג של ארה"ב: העולם שהיה הוא כבר לא העולם שיהיה. הסיבה לכך פשוטה, עד ליום שישי ארה"ב נחשבה לדבר הכי בטוח בעולם וכעת חברת הדירוג S&P אומרת שהיא לא. זוהי הפעם הראשונה בהיסטוריה של ארה"ב שהדירוג שלה יורד מדירוג מושלם, וזאת כבר סיבה לתגובות סוערות בשווקים מפני שאף משקיע לא יודע כיצד להתאים את עצמו למציאות החדשה. דבר אחד ידוע והוא שפרמיית הסיכון של ארה"ב עלתה, ושלא יהיו טעויות ארה"ב היא עדיין המעצמה הכלכלית החזקה ביותר בעולם. המשקיעים בתקופה הקרובה ינסו להבין כיצד הדירוג משפיע על מדינות מערביות אחרות שלהן עדיין יש דירוג מושלם (AAA) או כיצד הדירוג משפיע על החברות האמריקאיות. תגובות השווקים על אפיקיי ההשקעה השונים (מניות, אג"ח ממשלתי, מטבעות וכו') בתקופה הקרובה ילמדו אותנו על המציאות החדשה.

חשוב לציין שמלבד חברת הדירוג S&P קיימות שתי חברות דומיננטיות נוספות:מודיס (Modis) ו- פיטס (Fitch). חברות הדירוג האחרות הצהירו מייד לאחר אישור העלאת תקרת החוב, משבוע שעבר, שהן מאשרות לארה"ב את הדירוג המושלם (AAA). ההצהרה לוותה באופק שלילי, ובמילים אחרות הן יכולות לשנות את הדעה והחליט על הורדת דירוג בתקופה הקרובה. כל עוד הן לא יורידו את הדירוג ישנם גופים מוסדיים שיכולים להמשיך להחזיק את האג"ח של ארה"ב אך במידה ותגיע הורדת דירוג נוספת אחת הם יאלצו למכור עקב מגבלות של החזקה. הורדת דירוג נוספת להערכתנו יכולה לגרום לטלטלה נוספת בשווקים.

הורדת הדירוג לכשעצמה אינה מפתיעה, התזמון מפתיע. חברות הדירוג הזהירו בתקופה האחרונה מפני הורדת דירוג במידה והקונגרס האמריקאי לא ישיק תוכנית לצמצום הגרעון הממשלתי התופח (מעל 14$ טריליון). האישור שנחתם בקונגרס היה אמור לדחות הורדת דירוג כלשהי אך בסופו של דבר ולמרות התוכנית S&P החליטה שהיא מורידה דירוג. המשקיעים קיוו שאישור התוכנית יידחה את הקץ, אבל חברת הדירוג טענה שהמחלוקת הפוליטית בין הדמוקרטים והרפובליקנים תקשה עליהם לטפל בגרעון. ולכן, למרות תוכנית לקיצוץ בגרעון היא החליטה להוריד דירוג.

שורה תחתונה: ניתן לחלוק על החלטתה של חברת הדירוג S&P, אבל בשלב זה פרמיית הסיכון עלתה והשוק צפוי להגיב על כך בעצבנות – אי הודאות בשווקים כיום גבוהה מאוד. למעשה רק תוכנית ממשלתית כגון 3QE מצידה של ארה"ב (ברננקי) ו-גם תוכנית רכישות של אג"ח איטלקי וספרדי והבטחה לתמוך במדינות אלו מצידה של אירופה (טרישה) יכולים למתן את חששות המשקיעים והתגובות שלהם. טרישה כבר אישר מצידו קניה של אג"ח איטליה וספרד, והתשואות יורדות בהתאם בימים האחרונים. ברננקי, ממתינים לך.



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה