יום שני, 22 באוגוסט 2011

הכלכלה הגלובלית מאיטה האם שוק ההון ירד מספיק?

מילת סיכוםפקיעת המעו"ף על מדד ת"א 25, ציפייה לנאום ברננקי, ודלות בנתוני מאקרו ימתנו את התנודתיות לקראת סוף השבוע. השבוע כבר נפתח בעליות חדות בשני ימי המסחר הראשונים. ביום ראשון אף הייתה תנודה יומית של 6% אירוע דיי נדיר לכשעצמו בבורסה המקומית שלנו. הסברה היא שגוף מוסדי גדול אחד או שניים, החליטו לנצל את רמת ה – 1030 (שער מדד ת"א 25 בבוקר של יום ראשון) על מנת לקנות מניות במחירים שנראו להם מפתים. בשל המחזורים הנמוכים שאנו חווים בתקופה האחרונה נוצר לחץ שגרם לעלית מחירי המניות. הלחץ התגבר על ידי פעילות של שחקני מעו"ף שמיהרו לסגור פוזיציות פתוחות בגלל הפקיעה הקרובה וכך קצב השינוי במדד ת"א 25 היה יוצא דופן.

בהמשך השבוע, התקשורת הפיננסית תמשיך לעסוק בשאלת תוכנית סיוע נוספת בארה"ב בדומה ל– QE1 ו– QE2. המשקיעים מקווים שברננקי, בנאומו שיערך ביום שישי, יודיע על QE3 או לכל הפחות תוכנית סיוע כלשהי גם אם מתונה יותר. השווקים מתחילים לתמחר תוכנית סיוע נוספת מצידו של ברננקי, ואם תגיע נראה עליות נוספות. אבל לא בטוח שהוא יכול להשיק בשלב זה של המחזור הכלכלי תוכנית כזאת. יש מספר מתנגדים בפד לתוכנית נוספת בשל החשש מאינפלציה עתידית, וישנה ביקורת רבה שהתוכניות הקודמות בסופו של יום לא הוכחו כיעילות למשק.

כל תוכנית סיוע שתושק תצטרך לתת מענה להגדלת התעסוקה כדי להאיץ את צמיחת הכלכלה האמריקאית. רמת האבטלה הגבוהה בארה"ב (כ- 9%) מסרבת לדעוך מאז המשבר ב- 2008, והיא מהווה גורם ממתן משמעותי בקצב הצמיחה האמריקאי. נושא התעסוקה מעסיק גם את הממשל האמריקאי, ואובמה אמור לנאום בספטמבר, הוא צפוי לדרוש תקציב מיוחד שיופנה לתשתיות.

אירופה: למרות שהמוקד עובר השבוע לארה"ב בשל נאום ברננקי, לא כדאי להתעלם מהנעשה באיחוד. כלכלת אירופה תמשיך להשפיע על המסחר בטווח הבינוני, והכלכלה האירופאית ממשיכה להציב אתגרים לראשי האיחוד. יציבות הבנקים האירופאים הם מקור לדאגה בחברות הדירוג וגם הרגולטורים בארה"ב ביקשו מהשלוחות בארה"ב לדווח ולעדכן את האיתנות הפיננסית שלהם.

פתרון אפשרי שמועדף על ידי המשקיעים להחזרת האמון ביציבות האיחוד האירופאי, הינו הנפקת אג"ח מגובה באיחוד ולא של מדינה בודדת כפי שנעשה עד כה. מרקל, קנצלרית גרמניה, מביעה התנגדות לרעיון של אגרות חוב אירופאיות, וללא אישור גרמניה התוכנית לא תעבור. לחץ פוליטי מבית אינו מאפשר למרקל להסכים לתוכנית כזאת, כמו כן הכלכלה הגרמנית מגלה סימני האטה שמקשים על אישור תוכניות סיוע נוספות שימומנו על ידי אזרחי גרמניה.

המדדים העיקריים בעולם נמצאים כיום בפתחו של שוק דובי, שמשמועתו תקופה ממושכת של ירידות של מעל ל- 20% במדדים המובילים. אין בזאת שום דבר שמעיד על העתיד מעבר לפרמטר סטטיסטי ואפקט פסיכולוגי, אך יש משקיעים שיראו בכך אישור של מגמת שינוי משוק עולה לשוק יורד אם שוק דובי יהפוך למציאות (בניגוד לתיקון זמני של ירידה בשוק עולה).

בשבוע שעבר המדדים המרכזיים נפתחו באווירה חיובית בעקבות אירועי מיזוגים ורכישות שהבולטת יותר הייתה קניית מוטורולה על ידי גוגל. בהמשך השבוע נתוני מאקרו מאכזבים מארה"ב וחששות מאיתנות המערכת הבנקאית באירופה השפיעו לרעה על השוק וגרמו לנפילות חדות בימים חמישי ושישי.

מאקרו מהותי שישפיע על כיוון המדדים בארה"ב: מלבד נאום ברננקי שיערך ביום שישי, השבוע דל באירועי מאקרו מהותיים. הסבירות נכון להיום לתוכנית 3QE נמוכה. ייתכן שהוא ישיק מספר פעולות אחרות לתמוך בכלכלה אבל ברמה פחותה יותר. יום שלישי – מכירות בתים חדשים: אין צפי לשיפור משמעותי בשוק הדיור. יום רביעי – הזמנות ממפעלים: צפי לשיפור קל יחסית לנתון קודם. יום חמישי –נתוני אבטלה שבועיים: שבוע שעבר הייתה הרעה בנתון וכל עוד המגמה נשארת מעל K400 המשקיעים לא יהיו מרוצים. יום שישי – נאום ברננקי: האירוע המרכזי השבוע.

מדדים בשבוע שעבר, מדד ת"א 25 נחלש בשבוע האחרון בכ- 0.32%(-) אבל עם נוסיף את המסחר של יום ראשון מדד 25 צמצם פערים עם המדדים המובילים בעולם, המדדים בארה"ב סגרו את שבוע שעבר בירידות חדות: מדד ה S&P ירד בכ– 4.69%(-), הדאו ירד בכ– 4%(-), מדד הנאסד"ק ירד בכ – 6.62%(-).



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה