יום ראשון, 11 באוקטובר 2009

מכתב רבעוני – לקראת סתיו- חורף 2009/ עמית רומנו


שנת תש"ע זה עתה התחילה. בחרתי לפנות אליכם עכשיו, בזמן שכולנו מגששים, ומנסים לאחוז באמת כלשהיא לקראת הרבעון האחרון של שנת 2009. שנה שהתחילה לקולו של צליל מסוים, המשיכה במנגינה שונה לגמרי, וסופה עדיין לא ידוע.

אז מה למדנו השנה? קודם כל, למדנו שלא ניתן לחזות מה יתרחש בבורסה בשבוע הבא או בשבוע שאחריו. חוסר הידיעה בנוגע לכיוון השוק בזמן הקצר-בינוני ותגובת המשקיעים האחרים לחברות הפורטפוליו שאנו מחזיקים גורמים לנו לרוץ למרחקים ארוכים בבחירתנו.

אז במה אנו בטוחים? בדבר אחד אנו בטוחים, אם החברות שאותן רכשנו יגדילו לעשות ויצליחו בעסקיהן בדומה להערכותינו, לאורך זמן ערכן יעלה. החברות בהן אנו בוחרים להשקיע הן כאלה אשר את עסקיהן אנו יכולים להבין בעזרת בסיס הידע שצברנו. אנו תופסים את ההבנה כבסיס לכל השקעה, כי בלעדיה איך נדע שהחברה תשרוד?

עדיין, איך נדע אם החברות יניבו לנו ערך על ההשקעה? איננו מחפשים אשליות בדמות השקעות חסרות סיכון בשוק ההון, כל מה שאנו דורשים בעבור הסיכון אותו אנו לוקחים הוא מרווח ביטחון גדול מספיק, או בשפה המקצועית – ניהול סיכונים. מתוך הבנה שבלי קשר להיקף המחקר ורמת ההתעמקות בפרטים תמיד יהיו התפתחויות אשר אינן ניתנות לצפייה.

מה בנוגע לתנודתיות הגבוהה בשוק? האם זה מעיד על הסיכון? אנסה להסביר זאת בעזרת דוגמה פשוטה. להלן העובדות: אספנו אגרת של אחת החברות הותיקות במשק, לאחר בחינה של חברות רבות, בטווח מחירים של 50-55 אגורות ליחידה. כיום, איגרת החוב נסחרת ברמה של כ-98 אגורות. במהלך התקופה פורסמו הדוחות השנתיים של החברה אשר הצביעו על הפסד גדול, אותו חזינו, במהלך הרבעון הרביעי של 2008. כלומר דוחות החברה אינם מהווים קרקע לעליית המחיר כמו כן לא ניתן לשינוי הקיצוני הזה הסבר מכיוונם של דיווחים נוספים של החברה. כיום התנודתיות המאפיינת את הנייר נמוכה וסטיית התקן ירדה לפחות מחצי. האם זה אומר כי הנייר כיום פחות מסוכן?
ארחיב את הדוגמה ל-10 חברות, עליכם לבחור בין מח"מ קצר לארוך, אותן חברות. השקעתם במח"מ קצר, כי אמרו שזה יותר בטוח, רק חברה 1 נעלמה, איבדתם עשירית מההשקעה. לעומת זאת, להזכירכם מדובר באותן חברות, בחרתם מח"מ ארוך, בחצי מחיר - 50% מהפארי, (כי אמרו שזה מסוכן) ז"א שתקבלו חזרה פי 2 מהכסף, ואז על מנת להתחיל להפסיד מההשקעה אנו זקוקים ליותר מ-5 חברות שייעלמו. מה הסיכוי שזה יקרה? כעת מה היה יותר מסוכן בתחילת שנת 2009, המח"מ הארוך או הקצר?, איפה יחס הסיכוי/ סיכון עדיף?

לא דיי בזיהוי תהליכים, וניתוח מעמיק של חברות, יש צורך בנחישות וסבלנות, על מנת להתמודד עם אי ודאות. זוהי האסטרטגיה שאנו מאמינים בה.

בברכה,

עמית רומנו,

*  אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.



2 תגובות:

  1. לא יכלת להסביר את זה טוב יותר
    מחקר טוב = תשואה לאורך זמן
    קנייה בירידות = ירידה בטווח הקצר אך רווח עצום בטווח הארוך
    קונים כשזול!
    כל החכמה ב -2 קרנות בלבד

    השבמחק
  2. תודה עומר, על הסיכום, אכן מחקר מעמיק תמיד חשוב. בנוגע לקניה בירידות - לא כל דבר זול הוא בהכרח הזדמנות. ניקח לדוגמה את המשבר האחרון בארה"ב: 3התעשיות שנפגעו חזק מאוד מהמשבר הן הבנקאות, הנדל"ן והרכב.

    אנו מאמינים בבנקאות ובנדל"ן, זאת על ידי בחינת תוצאות העבר (עד 20 שנה) וניתוח השלכות המשבר על העתיד, כלומר, האם הנזקים כתוצאה מהמשבר הם זמניים או שהמשבר פגע בעסקי הליבה של העסקים. לדעתנו ישנם מספר חברות חזקות שיידעו לנצל את המשבר על מנת לצמוח בעתיד על חשבון חברות שיעלמו.

    תעשית הרכב, עם זאת, מציגה תוצאות חלשות כבר זמן מה ולכן איננו רואים בה כהזדמנות למרות המחיר הזול. שם נמשיך לבחון התפתחויות בעתיד.

    השבמחק